Decoratieve banner WRR-Nieuwsbrief

WRR-Nieuwsbrief - speciale editie - Rapport Opgave AI

Deze speciale editie staat in het teken van de presentatie en publicatie van het WRR-rapport ‘Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie’. Download het hele rapport of de infographic met alle aanbevelingen. Bekijk de twee video’s of beluister de podcastaflevering met WRR-voorzitter Corien Prins en senior onderzoeker Haroon Sheikh over AI. Leon Heuts, hoofdredacteur van NEMO Kennislink, sluit af met een column.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie

Op donderdag 11 november presenteerde de WRR zijn rapport  Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie.  Kunstmatige intelligentie (AI) gaat ons leven fundamenteel veranderen. AI wordt gebruikt in uiteenlopende toepassingen: van gezichtsherkenning tot vertaalapps, van medische diagnoses tot anticiperen op criminaliteit, en van fraudebestrijding tot het beïnvloeden van wat we kopen, lezen en stemmen. En dat is nog maar het begin. Als Nederland zich op deze fundamentele verandering niet goed voorbereidt, is er niet alleen het risico dat kansen worden gemist, maar ook dat de samenleving opgescheept wordt met een technologie die onze belangen niet dient.

Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie

foto overhandiging rapport WRR Corien Prins met Minister stef Blok
Beeld: ©Paul Ridderhof

Podcast en video’s

De opkomst van kunstmatige intelligentie is te vergelijken met die van de verbrandingsmotor en elektriciteit en gaat onze samenleving fundamenteel veranderen. De WRR schreef hierover het rapport ‘Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie’. WRR-voorzitter Corien Prins en senior onderzoeker Haroon Sheikh vertellen in de aflevering #15 van Vogelvlucht over het rapport en leggen uit waarom het belangrijk is dat Nederland zich goed voorbereidt op de veelomvattende invloed van AI.

In de video’s worden kort twee boodschappen van het rapport uitgelegd. Allereerst moeten we AI beschouwen als een systeemtechnologie. De eerste video legt uit wat dat betekent. Daarnaast staan we voor de taak om AI in te bedden in de samenleving. De tweede video gaat over de vijf opgaven die dat met zich meebrengt.

cover rapport AI
Beeld: ©wrr

Achtergrondstudies

Column: Mystieke AI

Leon Heuts, hoofdredacteur NEMO Kennislink en voormalig hoofdredacteur van Filosofie Magazine, heeft ter ere van de rapportpresentatie een column over AI geschreven. Hierin beschrijft hij aan de hand van ‘Het proces’ van Franz Kafka, waarom het zo belangrijk is om steeds weer na te denken over wat het gebruik van AI betekent, vooral ook in het leven van alledag.

Mystieke AI

foto Leon Heuts
Beeld: ©Leon Heuts

Colofon

Dit is een uitgave van

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Adres: Buitenhof 34 - 2513 AH Den Haag

Telefoonnummer: 070 - 356 4600

Volg ons: wrr.nl - @WRRDenktank