WRR neemt deel aan rondetafel ‘Menselijke maat’

Rekening houden met de menselijke maat is veel meer dan maatwerk leveren. Dat betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in zijn bijdrage aan het rondetafelgesprek ‘Menselijke maat’ op 23 november in de Tweede Kamer. De WRR ziet dat het denken over ‘menselijke maat’ soms wordt verengd tot het leveren van maatwerk in de uitvoering. Die gedachte gaat voorbij aan het belang van beleid dat uitgaat van een realistische perspectief op wat van burgers verwacht kan worden.

Vergroot afbeelding plaatje tweede kamer
Beeld: ©Mediatheek

De rondetafel wordt georganiseerd door de commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en live te volgen. Namens de WRR zal Anne-Greet Keizer deelnemen, projectcoördinator van het rapport Weten is nog geen doen.

Weten is nog geen doen

In situaties van stress en mentale druk neemt het denk- en doenvermogen van mensen af. Het risico is dat een klein probleem zich daardoor ontwikkelt tot een zelfs voor professionals moeilijk op te lossen situatie, zoals we kennen uit het dossier van problematische schulden. Maatwerk is zinvol als er sprake is van bijzondere omstandigheden, maar het biedt geen oplossing voor grote groepen burgers die in de knel zitten, of aan uitvoeringsorganisaties die al die burgers willen helpen. Om maatwerk te laten werken is het dus belangrijk dat wetgeving en uitvoering zo worden ingericht dat burgers zo min mogelijk fouten kunnen maken.

In het rapport Weten is nog geen doen adviseerde de WRR van te voren te toetsen of de algemene regels voldoende rekening houden met de grenzen van het menselijk denk- en doenvermogen en daarvoor gebruik te maken van de doenvermogentoets