Samenwerking nationaal en internationaal

Nationaal

De WRR staat in nauw contact met een breed kennis- en advieslandschap dat het kabinet ondersteunt met kennis voor beleid. Zo coördineert de WRR het overleg met de strategische adviesraden uit de Kaderwet, de Sociaal-Economische Raad, de Koninklijke Wetenschappelijke Akademie van Wetenschap (KNAW), het College voor de Rechten van de Mens en de Raad van State. Vanuit dit overleg worden soms gemeenschappelijke trajecten opgezet, zoals de pandemie scenariostudie door de WRR en de KNAW. Deze studie biedt handvatten voor het ontwikkelen van een samenhangende beleidsstrategie in geval van een pandemie. Een ander voorbeeld van zo’n samenwerking is  Jongeren en hun zorgen voor morgen, waar meer dan 10 raden aan hebben gewerkt. Daarnaast zijn de directeuren van de planbureaus en de directeur-generaal van het CBS – conform de instellingswet van de WRR – de adviserende leden van de WRR.

Internationaal

Ook al is het regeringsbeleid primair gericht op Nederland, het komt tot stand in de context van Europese en internationale beleidsdiscussies. Het werk van de WRR vindt daarom ook plaats in die internationale omgeving. De WRR leert veel van wetenschappelijke- en beleidsdiscussies in andere landen en draagt daar vanuit eigen ervaringen aan bij middels actieve deelname aan internationale conferenties, panels en workshops. Hier brengen we WRR-publicaties onder de aandacht, worden best practices uitgewisseld, en inspiratie en kennis opgedaan voor lopende en toekomstige WRR-projecten. Belangrijke internationale partners zijn de European Science Advisors Forum (ESAF), het Scientific Advice Mechanism, het Joint Research Centre en het International Network for Government Science Advice (INGSA). Daarnaast werkt de WRR ook regelmatig samen met France Stratégie. Verder nam de raad namens Nederland deel aan de begeleidingscommissie van het EU-project ‘Building capacity for evidence-informed policymaking in  governance and public administration in a post- pandemic Europe’. Doel van dit project was wetenschappers, evaluatoren en beleidsmakers beter bij elkaars werk te betrekken, zodat er sneller resultaten kunnen worden behaald.

Springer

Een belangrijk instrument waarmee de WRR het eigen werk internationaal uitdraagt, is de serie Research for policy bij Springer. In deze serie publiceert de WRR rapporten die relevant zijn voor de internationale gemeenschap. Veel maatschappelijke vraagstukken die van invloed zijn op de beleidsvorming in Nederland vormen ook een uitdaging voor andere westerse landen of internationale instanties. Door deze studies te publiceren draagt de WRR bij aan beleidsdebatten over de landsgrenzen heen.