prof. dr. M.L.L. (Mathieu) Segers †
Beeld: ©WRR / Fotograaf: Arenda Oomen

prof. dr. M.L.L. (Mathieu) Segers †

Functie
Raadslid, Hoogleraar Hedendaagse Europese geschiedenis en Europese Integratie

Mathieu Segers (1976 - overleden op 16 december 2023 ) werd per 1 januari 2023 benoemd tot lid van de WRR. Als hoogleraar Hedendaagse Europese geschiedenis en Europese Integratie was hij verbonden aan de Universiteit Maastricht. Zijn onderzoek richtte zich op de geschiedenis en voorgeschiedenis van de Europese integratie en de trans-Atlantische betrekkingen en actuele Europese en EU-aangelegenheden.

Segers studeerde politicologie en promoveerde als historicus op een proefschrift over de Frans-Duitse relaties ten tijde van de Europese integratie in de jaren vijftig. Van 2008-2016 was hij universitair (hoofd)docent Europese Integratie en Internationale Betrekkingen verbonden aan de Universiteit Utrecht. Van 2016-2020 was hij decaan van University College Maastricht. In 2010/2011 was Segers als Fullbright-Schumann Fellow verbonden aan het Center for European Studies van de Harvard University. En in 2013 als Senior Research Fellow aan de afdeling voor Internationale Studies van de Universiteit van Oxford.

Segers publiceerde diverse boeken. Met het boek Reis naar het continent. Nederland en de Europese Integratie 1950 tot heden won hij de Nederlandse prijs voor beste politieke boek. In de periode 2016-18 werkte hij als wetenschappelijk medewerker mee aan het WRR-rapport Europese variaties.

Segers was hoofdredacteur van The Cambridge History of the European Union. Verder was hij columnist voor Het Financieele Dagblad en De Groene Amsterdammer en produceerde hij de podcast Café Europa.