dr. M. (Marthe) Hesselmans
Beeld: ©WRR / Fotograaf: Arenda Oomen

dr. M. (Marthe) Hesselmans

Functie
Wetenschappelijk medewerker

Marthe is coördinator van het project ‘Onderneming en Maatschappij’ en mede-auteur van het WRR-rapport Goede zaken. Naar een grotere maatschappelijke bijdrage van ondernemingen. Eerder schreef ze mee aan de notitie Kwetsbaarheid en veerkracht: WRR-reflecties op de langetermijngevolgen van de coronacrisis.

Naast haar werk bij de WRR is Marthe aangesloten bij de onderzoeksgroep ‘Governance of Migration and Diversity’ bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar verricht ze onderzoek naar middelgrote gemeenten en migratiebeleid, vooral met oog op arbeidsmigratie.

Marthe heeft een achtergrond in politieke geschiedenis en conflictstudies. Ze promoveerde aan Boston University op de rol van religie bij etnische conflicten, onder andere in Noord Ierland, het Midden Oosten en Zuid Afrika. Daarover publiceerde ze Racial integration in the church of apartheid. A unity only God wants (Brill 2018).

Daarnaast werkte ze bij de Social Science Research Council in New York en diverse internationale non-profits op het gebied van conflictbemiddeling. Ook was ze werkzaam bij de Van Mierlo Stichting, het wetenschappelijk bureau van D66. Daar schreef zij o.a. New in Europe: A vision on migration en Kansengelijkheid is toe aan herkansing.