Decoratieve banner WRR-Nieuwsbrief

WRR-Nieuwsbrief - speciale editie - Rapport Grip

Deze speciale editie van de WRR-Nieuwsbrief staat in het teken van de presentatie en publicatie van het WRR-rapport Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle. Download het hele rapport, de samenvatting of de visual. Bekijk de korte animatie waarin wordt uitgelegd wat de WRR bedoelt met Grip en waarom de overheid er voor moet zorgen dat mensen zoveel mogelijk grip hebben op hun leven. Lees het artikel met reflecties op het rapport. Of beluister de podcastaflevering waarin raadslid Mark Bovens en onderzoeker Will Tiemeijer het belang van gedragswetenschappelijke inzichten voor beleid toelichten en voorbeelden van grip-denken in de praktijk geven.

WRR: Geef burgers meer grip

De overheid moet bij het maken en uitvoeren van beleid meer inzetten op het vergroten van de grip van burgers. Burgers moeten zoveel mogelijk kunnen beschikken over de middelen, mogelijkheden en rechten om hun levensdoelen te kunnen realiseren. Wanneer mensen onvoldoende grip op hun leven ervaren, kan dat leiden tot meer gezondheidsproblemen, eerder overlijden, meer maatschappelijk onbehagen, en mogelijk zelfs complotdenken.

Dat schrijft de WRR in het rapport ‘Grip. Het maatschappelijk belang van persoonlijke controle. Het rapport is op donderdag 30 november aangeboden aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

foto bij overhandiging van het rapport over Grip
Beeld: ©WRR/fotograaf: Martijn Beekman

Grip in beeld

Deze animatie legt in het kort uit wat de WRR bedoelt met grip en waarom de overheid er voor moet zorgen dat mensen zoveel mogelijk grip hebben op hun leven

omslag van het rapport over Grip
Beeld: ©WRR

Podcast Vogelvlucht #26 over het WRR-rapport Grip

In deze podcast vertellen raadslid Mark Bovens en onderzoeker Will Tiemeijer wat de aanleiding voor het rapport was en waarom het voor beleidsmakers belangrijk is om vanuit grip naar beleid te kijken. Ook bespreken zij concrete voorbeelden van grip-denken in de praktijk.

plaatje WRRVogelvlucht AFL26 Nieuwsbericht
Beeld: ©WRR

Maak werk van Grip

In dit artikel reflecteren Will Tiemeijer (onderzoeker WRR), Denise de Ridder (hoogleraar Psychologie Universiteit Utrecht) en Tom Radstaak (bureau WB de Ruimte) vanuit de gedragswetenschappen en vanuit de praktijk op het rapport Grip.

plaatje interview voor rapport Grip
Beeld: ©WRR

Colofon

Dit is een uitgave van

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Adres: Buitenhof 34 - 2513 AH Den Haag

Telefoonnummer: 070 - 356 4600

Volg ons: wrr.nl - @WRRDenktank