Decoratieve banner WRR-Nieuwsbrief

WRR-Nieuwsbrief - speciale editie - Rapport Kiezen voor houdbare zorg

Deze speciale editie staat in het teken van de presentatie en publicatie van het WRR-rapport Kiezen voor houdbare zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak. Download het hele rapport of de handige infographic met alle aanbevelingen. Bekijk de animatie of beluister de podcastaflevering met raadslid Marianne de Visser en staflid Gijsbert Werner over houdbare zorg. Tot slot hebben we de eerste reacties op het rapport in de vorm van een interview met prof. Louise Gunning en prof. Patrick Jeurissen en reageert huisarts Joost Zaat vanuit de praktijk met een column.

Onderwerpen in deze nieuwsbrief:

Kiezen voor houdbare zorg

Op woensdag 15 september presenteerde de WRR zijn nieuwste rapport Kiezen voor houdbare zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak. De Nederlandse zorg presteert over het algemeen goed, maar er zijn in delen van de zorg grote knelpunten. Om kwaliteit en toegankelijkheid te kunnen borgen moet de zorg in financieel, personeel en in maatschappelijk opzicht houdbaar te zijn. Deze drie dimensies van houdbaarheid staan echter steeds meer onder druk door ontwikkelingen als vergrijzing, de opkomst van nieuwe zorgtechnologie en de toename van het aantal chronisch zieken. In dit rapport bepleit de WRR dat de overheid scherpe keuzes moet maken om de zorg in de toekomst toegankelijk, kwalitatief te laten zijn.

Kiezen voor houdbare zorg. Mensen, middelen en maatschappelijk draagvlak

Presentatie Rapport Kiezen voor houdbare zorg
Beeld: ©WRR / fotograaf: Martijn Beekman

Podcast en video

In aflevering #14 van Vogelvlucht gaan raadslid Marianne de Visser en staflid Gijsbert Werner in gesprek met podcastpresentator Peter de Ruiter over het rapport. Welke ontwikkelingen maken dat onze zorg duurder wordt en hebben we in de toekomst wel voldoende mensen om aan de zorgvraag te kunnen voldoen. Deze en andere vragen passeren de revue in deze podcast.

In de animatie geeft de WRR een korte toelichting op de inhoud en boodschap van het rapport.

Video Kiezen voor houdbare zorg

cover Houdbare zorg
Beeld: WRR

Interview: Kiezen voor een Volkswagen Golf in plaats van een Mercedes of een Trabant

Goede zorg voor iedereen vergt weloverwogen, heldere en soms scherpe keuzes. Dat is de kern van het WRR-rapport Kiezen voor houdbare zorg. Met dit rapport wil de WRR politiek en samenleving voorbereiden op een toekomst waarin het belangrijk is het debat hierover te voeren. Als aftrap voor dat debat laten we hier twee deskundigen op het gebied van de gezondheidszorg over het rapport aan het woord: prof.dr. Louise Gunning-Schepers en prof.dr. Patrick Jeurissen.

Kiezen voor een Volkswagen Golf in plaats van een Mercedes of een Trabant

foto Louise Gunning-Schepers
Beeld: ©fotograaf: Marieke Duijsters

Column: Hollebolle Gijs valt niet te stoppen

In zijn huisartspraktijk staat Joost Zaat tijdens het spreekuur dagelijks voor keuzes, die de zorg beïnvloeden. Moet iemand langskomen voor onderzoek? Schrijft hij medicijnen voor of toch maar doorverwijzen? Keuzes die de totale zorg beïnvloeden: “Zet ik anderen aan het werk of juist niet; ik maak kosten die ik zelf niet kan overzien; ik schep verwachtingen over de zorg of ondergraaf die. En alles wat ik kies heeft gevolgen voor de toekomst”. In zijn Column ‘Hollebolle Gijs valt niet te stoppen’ reflecteert Joost op het WRR-rapport Kiezen voor houdbare zorg.

Hollebolle Gijs valt niet te stoppen

Joost Zaat
Beeld: ©Joost Zaat

Colofon

Dit is een uitgave van

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid

Adres: Buitenhof 34 - 2513 AH Den Haag

Telefoonnummer: 070 - 356 4600

Volg ons: wrr.nl - @WRRDenktank