Minder pretentie, meer ambitie: ontwikkelingshulp die verschil maakt

Ontwikkelingshulp moet meer gericht bijdragen aan de ontwikkeling en het zelfredzaam maken van landen. Bovendien dient het beleid zich duidelijker te oriënteren op grote mondiale vragen zoals stabiliteit en veiligheid, kennisontwikkeling en migratiebeleid. Dat zijn de twee lessen die de WRR trekt in het rapport Minder pretentie, meer ambitie (rapport nr. 84, 2010).

Click here for the English version of WRR report no. 84: Less pretention, more ambition.

Vergroot afbeelding Cover R84 Minder pretentie meer ambitie 250x375
Beeld: © WRR

Minder landen en onderwerpen

Om voldoende slagkracht te kunnen hebben en de effectiviteit van de hulp te vergroten doet de Nederlandse overheid er goed aan zich te concentreren op tien landen, om daarmee een langdurige samenwerkingsrelatie aan te gaan. Daarbij gaat het om onderwerpen waarin Nederland internationaal uitblinkt en toegevoegde waarde heeft, zoals landbouw en water. Zelfredzaamheid van individuen en landen is uitdrukkelijk de doelstelling van de hulp.

Een aparte organisatie: NL-AID

Dit alles vereist volgens de WRR een aparte organisatie: NL-AID, een nieuwe professionele organisatie voor hulp waarin deskundigheid voorop staat. Deze organisatie kan in de toekomst ook de inzet van zuidelijke ngo’s aansturen.