Koninkrijk der Nederlanden: contouren van de derde eeuw

Deze bundel bevat de inleidingen van de sprekers die optraden op het symposium Koninkrijk der Nederlanden: contouren van de derde eeuw, georganiseerd door de WRR en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op 1 oktober 2015.

200 jaar koninkrijk

Ruim tweehonderd jaar geleden werd, na een korte inlijving in het Franse Keizerrijk, de onafhankelijkheid hersteld van Nederland. Het nieuwe Koninkrijk der Nederlanden, opvolger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, kreeg in 1814 zijn eerste Grondwet. Wie durfde toen te voorspellen dat zich met vallen en opstaan een democratische rechtsstaat zou ontwikkelen, met verworvenheden als persoonlijke rechten en vrijheden en ruimte voor actief burgerschap?

Contouren derde eeuw

Bij de viering en herdenking van 200 jaar Koninkrijk lag veel nadruk op de terugblik en de ontwikkelingsgeschiedenis. In deze bundel ligt het accent op de vooruitblik en de toekomst: Wat zijn de contouren van het Koninkrijk voor de komende derde eeuw? Hoe zal het de democratische rechtsstaat vergaan? Wat zijn de mogelijke toekomstbepalende ontwikkelingen op het gebied van geopolitiek, stedelijke dynamiek, innovatie en technologie?