Prof. dr. F.W.A. (Frans) Brom

Prof. dr. F.W.A. (Frans) Brom

Functie
Secretaris Raad en Directeur Bureau WRR

Frans Brom is directeur/secretaris van de WRR en hoogleraar Normatieve aspecten van wetenschappelijke beleidsadvisering aan het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht.

Brom studeerde ethiek aan de Katholieke Theologische Universiteit Amsterdam met een bijvak rechtsfilosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde in 1997 aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Onherstelbaar verbeterd. Biotechnologie bij dieren als een moreel probleem.

Van 2007 tot 2015 werkte hij als Hoofd Technology Assessment bij het Rathenau Instituut. Van 2010 tot 2015 was hij hoogleraar Ethiek van Technology Assessment aan de Universiteit Utrecht en van 2004 tot 2009 was hij hoogleraar Ethiek van de Levenswetenschappen in Wageningen. Van 1991 tot 2007 was Brom als docent en onderzoeker in de ethiek werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Hij was onder meer lid van het Dagelijks Bestuur van de Commissie Genetische Modificatie (COGEM), Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bio-ethiek (NVBe), secretaris van de European Society for Agricultural and Food Ethics (EurSAFE) en voorzitter van de Central Research Ethics Advisory Group van Unilever Internationaal.  

Nevenfuncties/maatschappelijke functies (2019)

  • Hoogleraar Normatieve aspecten van wetenschappelijke beleidsadvisering Ethiek Instituut, Universiteit Utrecht (https://www.uu.nl/medewerkers/FWABrom&t=0)

  • Lid Programmacommissie van de Nationale Wetenschapsagenda, NWO (https://www.nwo.nl/onderzoek-en-resultaten/programmas/nationale+wetenschapsagenda/organisatie)

  • Lid van het Valorisation Panel NWO project ‘Just Editing? A Comparative Responsible Innovation Approach to Animal Genome Editing’

  • Lid Program Advisory Committee of Evidence for Policymakers, international conference for connecting academia and governmental professionals on the interface between evidence and policymaking (vanaf 2019)

  • Lid redactieraad Beleidsonderzoek Online (BOOM Uitgevers)

  • Lid van Raad van Experts van de Stuchting Stimulerings kader Integere Organisatie

  • Lid Academic member group van Sustainable Industry Lab

Publicaties (WRR)

Brom heeft bijgedragen aan de volgende publicaties van de WRR: