Focus op functies: uitdagingen voor een toekomstbestendig mediabeleid

Een toekomstbestendig mediabeleid vergt een nieuwe, functionele, benadering. Want door met name technologische ontwikkelingen verandert het Nederlandse mediabestel snel. Daarbij zal een Europees mediabeleid op den duur zelfs noodzakelijk zijn. Dat constateert de WRR in het rapport Focus op functies: uitdagingen voor een toekomstig mediabeleid (rapport nr. 71, 2005).

Click here for the English summary of WRR report no. 71: Media Policy for the Digital Age.

Vergroot afbeelding Cover R71 Focus op functies 250x375
Beeld: © WRR

Ontwikkelingen in het medialandschap

Het Nederlandse medialandschap is niet meer het beeld van ‘Hilversum en de vaderlandse pers’. Door de opkomst van de commerciële radio en televisie, het internet en de snelle internationalisering en commercialisering van mediabedrijven verandert het medialandschap snel en ingrijpend. En voorheen 'gescheiden' infrastructuren als kabel en telefoonlijnen concurreren met elkaar om de verspreiding van een explosief groeiend digitaal media-aanbod.

Een functionele benadering

Met een functionele benadering kan de overheid inspelen op deze ontwikkelingen. De WRR onderscheidt zes maatschappelijke functies, zoals nieuwsvoorziening, vermaak, kunst en cultuur. In de nieuwe benadering ligt de nadruk op maatschappelijke risico’s en publieke belangen per functie