Bijeenkomst ‘Impact van immigratie’
De afgelopen jaren verschenen twee publicaties over de kosten en baten van migratie: ‘Grenzeloze verzorgingsstaat’ (Jan van de Beek, Hans Roodenburg, Joop Hartog en Gerrit Kreffer) en ‘Migratiemagneet Nederland’ (Jan van de Beek). De academische wereld liet deze twee publicaties grotendeels links liggen. Zij zouden de verkeerde vragen stellen, door dubieuze financiers zijn bekostigd en niet onderworpen zijn aan peer review.
Delen van de politiek en daaropvolgend de beleidswereld omarmden deze publicaties daarentegen. Zo liet de voormalige minister van Asiel en Migratie, Marjolein Faber, eind vorig jaar weten dat ze het boek ‘Migratiemagneet Nederland’ altijd bij zich heeft en mocht Jan van de Beek, de auteur van dit boek en co-auteur van ‘Grenzeloze verzorgingsstaat’ aanschuiven bij de kabinetsformatie.
Mede op verzoek van een aantal wetenschappers organiseerde de WRR op 19 juni een bijeenkomst met als oogmerk een brug te slaan tussen de academische gemeenschap en het regeringsbeleid op de thematiek van beide studies. Het programma bestond uit twee delen: economische impact en maatschappelijke impact.
De bijeenkomst samengevat
Uit de bijeenkomst kwam naar voren dat de twee publicaties veel waardevolle informatie bevatten over de beladen onderwerpen immigratie en integratie. Dergelijke informatie is van belang om afwegingen op dit gebied te kunnen maken: wat is nodig en wat hebben we daarvoor over? De bevindingen zijn deels herkenbaar, maar zijn tegelijkertijd uitgevoerd met een smal perspectief: het economische aspect van de studies kijkt namelijk uitsluitend naar de fiscale gevolgen. Daaruit blijkt dat de netto bijdrage aan de schatkist van alle immigranten tezamen negatief is; alleen voor immigranten met een hbo- of wo-opleiding is die bijdrage positief. Dit laatste geldt overigens ook voor personen met een Nederlandse achtergrond, ook voor hen geldt dat alleen de hoger opgeleiden een positieve bijdrage leveren aan de schatkist. De indirecte effecten van de werkzaamheden van praktisch opgeleiden op het verdienvermogen van degenen met een hbo- of wo-opleiding blijven buiten beeld. Dit pleit voor een bredere economische invalshoek.
Ook de maatschappelijke analyse zou breder kunnen, met aanvullend oog voor de ontvangende samenleving, de interactie tussen migrantengroepen en die samenleving, de arbeidsmarkt en de arrangementen van de verzorgingsstaat. In de huidige analyse zijn de oorzaken van de achterblijvende integratie van personen met een migratieachtergrond uitsluitend gerelateerd aan het individu, namelijk diens opleiding en culturele afstand. Daarmee ontbreekt in de analyse aandacht voor institutionele factoren en discriminatie, die eveneens een rol kunnen spelen. De conclusie van de bijeenkomst was dat hier aanknopingspunten liggen voor vervolgonderzoek. Lees het volledige verslag hier.