Coronascenario’s - Scenario 3: Externe dreiging

Deze video duurt 2 minuten en 12 seconden

Rustige muziek speelt

Beeldtekst: Het is 2025. Wat betekent het coronavirus voor onze samenleving?

Beeldovergang

Een overzicht van vijf scenario’s

Uitvergroting van Scenario 3

Beeldtekst: Scenario 3: Externe dreiging – in Nederland is het virus redelijk onder controle. Maar buiten Europa ontstaan er soms nieuwe, gevaarlijke varianten. In een poging deze buiten de deur te houden, worden grenzen gesloten.

Lo-fi muziek speelt

Kalender van 2025 in beeld

De kamer van Thomas waar hij achter zijn computer aan het opnemen is

THOMAS: Mijn naam is Thomas van Dijk. Voor mijn opleiding journalistiek interview ik een aantal mensen in mijn omgeving. Wat betekent het coronavirus vandaag de dag voor hen? En hoe gaan ze daarmee om? In Nederland is de situatie aardig onder controle. Maar buiten Europa is dat wel anders.

Een hal op het vliegveld met wachtende passagiers; de passagiers wachten zittend en staand en dragen mondkapjes

AYLA: Ik was op bezoek bij mijn familie in Turkije en toen dook daar een nieuwe gevaarlijke variant op. Ik wilde naar huis, want ik moest weer naar mijn werk, maar het was lastig om terug te komen. Grenzen gingen dicht. En om andere landen binnen te komen, waren er opeens nieuwe strenge voorwaarden. De meeste vluchten werden hierdoor ook geannuleerd. Het was echt een chaos.

Een lange rij van passagiers die naast het vliegveld wachten om een coronatest af te nemen; de medewerkers hebben beschermende kleding aan tegen het coronavirus

AYLA: Zonder negatieve test mocht je het land niet uit. Gelukkig was mijn test negatief en het lukte me om een vlucht naar huis te boeken. Toen ik terug was in Nederland moest ik wel een week in quarantaine.

Twee passagiers in het vliegtuig; de man zit treurend met zijn gezicht voorover geleund in zijn handen, de vrouw naast hem kijkt naar hem; beiden dragen een mondkapje.

AYLA: Ik sprak iemand in het vliegtuig, die nu niet meer op tijd was om zijn stervende moeder in Amerika te bezoeken. Dat vond ik echt heftig; daar had ik nog helemaal niet aan gedacht.

Een man in een lege opslagruimte die geen onderdelen heeft

MARCEL: Ik heb een bedrijf dat warmtepompen importeert. Goeie business, maar ik kan nu helemaal geen onderdelen krijgen. En dat voelt rot tegenover mijn klanten. En die zijn er ook niet blij mee.

Containers opgestapeld in een haven; ernaast ligt een leeg vrachtschip in het water

MARCEL: Omdat de grenzen dicht zijn, liggen containers met de onderdelen echt wekenlang in de haven. Vreselijk. Er is zoveel vraag, maar zo kan het bedrijf echt kapot gaan.

De kamer van Thomas waar hij achter zijn computer aan het opnemen is

THOMAS: Wauw, alleen al in mijn eigen omgeving is dus goed te merken hoe afhankelijk Nederland eigenlijk is van de rest van de wereld. En hoeveel invloed het coronavirus ook hier dus toch nog steeds heeft.

Lo-fi muziek speelt

Beeldovergang

Beeldtekst: Wat zou dit scenario voor jouw organisatie betekenen?

Een overzicht van vijf scenario’s