Haroon Sheikh benoemd tot bijzonder hoogleraar

Prof.dr. Haroon Sheikh is benoemd tot bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies aan de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam. 

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Haroon Sheikh / Keke Keukelaar

Nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie hebben een immense invloed op samenleving en economie. Een mondiale digitale infrastructuur beïnvloedt bovendien internationale verhoudingen en dat vraagt om een antwoord van politiek en bestuur. In toenemende mate staan door digitalisering allerlei strategische vraagstukken op het spel. Ook raken geopolitieke en economische vraagstukken steeds meer met elkaar verweven. Zo ontstaan nieuwe meer subtiele vormen van macht en beïnvloeding die fundamentele analyse en reflectie vereisen.

Deze mondiale technologieën worden vaak toegepast op lokaal niveau. Lokale instituties en tradities geven vorm aan de manier waarop samenlevingen technologieën inbedden. Sheikh: “Aan de hand van de benaderingen van varianten van kapitalisme en meervoudige moderniteiten wordt vanuit de leerstoel gekeken naar dit proces van inbedding. Hiertoe behoort onder andere onderzoek naar verschillen tussen het staatsgeleide kapitalisme van een aantal Aziatische landen, het Angelsaksische marktgedreven model en het gemengde model van Continentaal Europa.”

Haroon Sheikh is sinds 2018 werkzaam bij de WRR als senior onderzoeker. Daar is hij betrokken bij het adviestraject Artificiële Intelligentie. De leerstoel wordt in overleg met de WRR ingesteld en ingevuld. 

Nieuwsbericht Vrije Universiteit Amsterdam