Rondetafelgesprek Tweede Kamer ‘drones en killerrobots’

maandag 21 januari 2019 14.00-17.00 uur, Commissie Buitenlandse Zaken

‘De drone is een typisch voorbeeld van een technologische innovatie die vragen oproept op meerdere juridische deelterreinen en daarmee wetgevingsterreinen’, betoogt Corien Prins (voorzitter WRR) tijdens het door de Commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer georganiseerde Rondetafelgesprek van 21 januari. In haar inbreng en vooraf gegeven schriftelijke input bespreekt Corien Prins de implicaties voor wetgeving vanuit de talloze kwalificaties die aan een drone zijn mee te geven (modelvliegtuig, wapen, slimme camera of instrument voor protest en verstoring van de openbare orde). Kunnen we met bestaande kwalificaties uit de voeten, is een onderscheid tussen civiele en militaire toepassingen altijd op voorhand te maken en welke aandachtspunten zijn er voor de rol van wetgeving?

Volledige debat

Bekijk hier het volledige debat. Corien Prins komt ongeveer na 1 uur en 15 minuten aan het woord.