Haroon Sheikh gaf lezing over AI op CIO-dag 2023

Op woensdag 19 april gaf Haroon Sheikh een lezing over kunstmatige intelligentie (AI) op de CIO-dag in Den Haag. Sheikh nam een sessie voor zijn rekening waarin hij een toelichting gaf op het WRR-rapport Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie en ging daarover met de deelnemers in gesprek.

Vergroot afbeelding Foto Haroon Sheikh op CIO-dag 2023
Beeld: ©Rijksoverheid / Kjell Postema

CIO-dag is een jaarlijks evenement georganiseerd door CIO Rijk voor bestuurders en adviseurs in het digitale domein uit het bedrijfsleven, overheid en alles daartussenin. De dag staat in het teken van ontmoeten, kennis opdoen en delen, (inter)actief meedoen, samenwerken en inspireren.

Kennissessie AI

Haroon Sheikh ging in de lezing in op allerlei vormen en toepassingen: van gezichtsherkenning tot vertaalapps, van medische diagnoses tot anticiperen op criminaliteit, en van fraudebestrijding tot het beïnvloeden van wat we kopen, lezen en stemmen. En dat is nog maar het begin. Als Nederland zich niet goed voorbereidt op deze fundamentele verandering, bestaat niet alleen het risico dat kansen worden gemist, maar ook dat de samenleving opgescheept wordt met een technologie die onze belangen niet dient.

Over Opgave AI. De nieuwe systeemtechnologie

AI is een systeemtechnologie, te vergelijken met elektriciteit en de verbrandingsmotor. Een systeemtechnologie heeft een grote impact op de samenleving, die vooraf niet kan worden overzien. Om een systeemtechnologie als AI in te bedden is een integrale aanpak vereist, met intensieve betrokkenheid van de overheid. De WRR onderscheidt daarbij vijf opgaven: demystificatie, contextualisering, engagement, regulering en positionering.