Adviesraden werken coronascenario’s verder uit

Nu het normale leven weer is opgepakt en er andere grote problemen zijn die om aandacht vragen, lijkt de pandemie soms al lang geleden. Maar de pandemie is nog niet voorbij. De kans is groot dat we later dit jaar met een nieuwe virusvariant te maken krijgen die dominant wordt. Het is niet van tevoren te voorspellen hoe ziekmakend deze zal zijn en in hoeverre onze opgebouwde immuniteit ons zal beschermen. Het verdere verloop van de pandemie is dus onzeker.

Vergroot afbeelding plaatje nieuws over coronascenario mei22_Stad 1 © Inge van Mill_mediatheek
Beeld: ©Mediatheek Rijksoverheid / Fotograaf: Inge van Mil

Het is daarom belangrijk dat de overheid voorbereid is op verschillende toekomstscenario’s voor het verloop van de Covid-19-pandemie. Dit kan voorkomen dat overheid en samenleving worden overvallen en ad hoc belangrijke besluiten moeten nemen.  In 2021 ontwikkelden de WRR en KNAW hiervoor vijf scenario’s. Om Nederland te helpen goed voorbereid te zijn op een volgende golf, zullen een groot aantal adviesraden deze zomer deze scenario's verder uitwerken voor verschillende maatschappelijke domeinen en beleidsvragen.