prof. dr. G.B.M. (Godfried) Engbersen
Beeld: ©WRR / Fotograaf: Arenda Oomen

prof. dr. G.B.M. (Godfried) Engbersen

Functie
Adviserend raadslid, Hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

Godfried Engbersen (1958) is per 1 september 2014 benoemd tot lid van de raad. Hij is hoogleraar Algemene Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Kernthema's in zijn onderzoek zijn vraagstukken van sociale ongelijkheid, internationale migratie en de onbedoelde gevolgen van beleid en kennis. Zijn huidige onderzoek richt zich op transnationalisme, arbeidsmigratie vanuit Midden- en Oost-Europa en grootstedelijke sociale problemen.

Engbersen werkte eerder als wetenschappelijk onderzoeker aan de Universiteit Leiden (1984-1990) en de Universiteit van Amsterdam (1989-1990). Van 1993 tot 1998 was hij hoogleraar Verzorgingsstaat en Sociale Ongelijkheid aan de Universiteit Utrecht. In de lente van 1996 was hij visiting professor bij het Centre for Western European Studies aan de University of California, Berkeley.

Engbersen studeerde westerse sociologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1990 op het proefschrift 'Publieke bijstandsgeheimen: het ontstaan van een onderklasse in Nederland'.

Engbersen was lid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in de periode 2001-2008 en correspondent voor de ‘Continuous Reporting System on Migration (SOPEMI)' van de OECD in de periode 2002-2013.

Interview- of spreekverzoek?

Wilt u  prof. Godfried Engbersen uitnodigen voor een interview of als spreker? Mail dan uw verzoek met bijbehorende informatie naar secretariaat@wrr.nl.

Neven/maatschappelijke functies

  • Lid adviesraad van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI)  
  • Lid klachtencommissie wetenschappelijke integriteit KNAW   
  • Lid Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW)  
  • Lid Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)  
  • Lid Raad van Commissarissen van het Rotterdams Instituut voor Sociaal-wetenschappelijk Beleidsonderzoek (Risbo) 
  • Lid van de Wetenschappelijke Raad van het Instituut GAK 
  • Lid van het Maatschappelijk Impact Team (MIT) 
  • Voorzitter Commissie Sociaal Minimum (tot 30 juni 2023) 
  • Voorzitter Nederlandse Sociologische Vereniging (NSV)  

Projecten WRR

Engbersen draagt bij aan de volgende projecten van de WRR:

Publicaties

Als raadslid bij de WRR heeft Engbersen de volgende publicaties op zijn naam staan:

Podcast Vogelvlucht #17 Close-up met Godfried Engbersen

“Goed beleid moet gebaseerd zijn op goede kennis van de samenleving”, aldus Godfried Engbersen, sinds 2014 raadslid van de WRR. In deze Close-up vertelt de socioloog in hart en nieren over zijn inspiratie en zijn visie op de WRR. Engbersen studeerde westerse sociologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in 1990 op het proefschrift 'Publieke bijstandsgeheimen: het ontstaan van een onderklasse in Nederland'. Bij de WRR leidde hij onder andere het adviesproject Samenleven in verscheidenheid. Beleid voor de migratiesamenleving.