Kohnstammlezing over schooluitval door Pieter Winsemius

De negende Kohnstammlezing is op 28 maart gehouden door Pieter Winsemius, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.

Niemand houdt van ze...

In zijn lezing gaat Pieter Winsemius in op schooluitval. Naar dit sociale en economische probleem deed hij onderzoek op scholen, met leerlingen, leerkrachten en schoolleidingen. Hij laat zien hoe leerlingen in de kou staan, hoe de school en de omgeving van leerlingen letterlijk uit elkaar groeien. Leerlingen raken overbelast, hebben zoveel besognes dat school er niet meer bij kan. Hij laat zien hoe besluitvorming sleept, en dat korte termijnoplossingen nergens toe leiden. Drempels slechten, rigoureus, in een lange termijnperspectief. Kleine ingrepen kunnen al helpen, maar de kern zal zijn: bestuurskracht. Bestuurskracht is nodig, onder andere om onorthodoxe frontliniewerkers de ruimte te bieden. Zij kunnen de verbindingen leggen voor leerlingen in het vmbo: tussen thuis, school en de wereld van derden. 

Niemand houdt van ze... door Pieter Winsemius, Marguerite van den Berg, Will Tiemeijer, Rogier van Reekum en Marja Jager-Vreugdenhil.

De kohnstamlezing

De lezing sluit aan op het werk van Philip Kohnstamm, en is uniek in haar soort: op het grensvlak van het maatschappelijke debat, het wetenschappelijk onderzoek en de praktijk van onderwijs en opvoeding. De lezing wordt gepubliceerd in een speciale reeks, uitgegeven door de Vossiuspers UvA Amsterdam. Bezoekers ontvangen het boekje gratis.