Pankaj Ghemawat gastspreker WRR Europa 3.0

Pankaj Ghemawat daagt ons vandaag uit om verder te denken dan 'meer of minder' Europa en manieren te verkennen om onze toekomst in Europa vorm te geven.

Portretfoto van Pankaj Ghemawat

Pankaj Ghemawat is een van ’s werelds top experts op het gebied van globalisering en auteur van vele boeken en studies over internationale verwevenheden en strategieën. Een van die boeken is World 3.0 (Harvard Business Review Press, 2011) dat door 'Thinkers50' als beste business book van het jaar werd aangewezen. Met heldere en verrassend eenvoudige analyses toont hij onder meer aan dat de wereld minder geglobaliseerd is dan doorgaans wordt verondersteld.

Seminar

Tijdens de bijeenkomst wijst Ghemawat ons erop dat Europa de meest geglobaliseerde regio ter wereld is en Nederland het meest geglobaliseerde land. Beleidsmatige missers kunnen echter de voordelen daarvan te niet doen. Door bedreigingen en kansen op een realistische manier in te schatten blijkt het mogelijk om internationale banden beter en slimmer te benutten. Door het ontrafelen van mythes over globalisering en europeanisering, creëert Ghemawat ruimte voor een positieve, realistische visie op de toekomst van Europa en van Nederland. Die visie gaat voorbij aan de vaak vruchteloze discussies over ‘meer of minder’ Europa en pleit voor verdergaande samenwerking, zonder daarbij de nationale verbondenheid te verliezen.