Minder burgerparticipatie in etnisch diverse wijken
Weblogs
De hedendaagse nadruk op burgerparticipatie zou weleens tot nieuwe sociale ongelijkheid kunnen leiden. In kwetsbare wijken is de behoefte aan burgerinitiatieven het grootst, maar de wijkbewoners zijn minder goed in staat de gevolgen van een terugtredende overheid op te vangen. Amerikaans onderzoek (William Julius Wilson, Robert Putnam) laat zien dat er in arme en etnisch diverse stadswijken minder burgerparticipatie plaatsvindt dan in meer welgestelde buurten.
Wij konden gegevens van het nieuwe Rotterdamse Wijkprofiel gebruiken om te onderzoeken of dit ook in Nederland het geval is. We onderzochten drie vormen van burgerparticipatie: (formeel) vrijwilligerswerk, activiteiten voor de buurt en mantelzorg. Respondenten van relatief arme (veel lage inkomens) en etnisch diverse Rotterdamse wijken bleken over het algemeen inderdaad minder te participeren dan respondenten uit meer welgestelde en etnisch homogene (in praktijk veelal autochtone) wijken. Hoe hoger het aandeel lage inkomens en hoe groter de etnische diversiteit in de buurt, des te minder deelname aan vrijwilligerswerk, buurtparticipatie en mantelzorg.
Hoogopgeleiden en autochtonen participeren meer dan laagopgeleiden en migranten
De verschillen in burgerparticipatie tussen buurten konden grotendeels verklaard worden door individuele kenmerken van respondenten. Ook etniciteit bleek een relevante verklarende factor. Over het algemeen participeren migranten (zowel eerste als tweede generatie) minder dan autochtonen, al verschilt dat per groep. Alle allochtone groepen verrichten minder vaak vrijwilligerswerk dan autochtonen. Wat betreft buurtparticipatie en mantelzorg geldt dit ook voor Surinamers, Antillianen, Kaapverdianen en andere allochtonen, maar minder of niet voor Turkse en Marokkaanse Rotterdammers.
Buurthuis of de bibliotheek hier niet sluiten
Gemeenten moeten bij bezuinigingen op zorg- en welzijnsvoorzieningen in stadswijken rekening houden met de draagkracht van wijken en hun bewoners. Juist in kwetsbare stadsbuurten met veel armoede en etnische diversiteit zijn bewoners minder goed in staat om de gevolgen van een zich terugtrekkende overheid op te vangen, waardoor de achterstand op andere buurten (nog) groter dreigt worden.
Bekijk hier het volledige artikel op de website van Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken
Over de auteurs
Erik Snel is universitair docent aan de Erasmus Universiteit en Godfried Engbersen is hoogleraar sociologie aan de Erasmus Universiteit en lid van de WRR. Dit artikel is gebaseerd op hun rapport ‘Mattheüs in de buurt. Over burgerparticipatie en ongelijkheid in steden’, Rotterdam, augustus 2015.
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.