Onzekerheid troef. Het betwiste gezag van de wetenschap

Op woensdag 7 december 2011 is de bundel Onzekerheid troef. Het betwiste gezag van de wetenschap gepresenteerd. Deze bundel verscheen onder redactie van dr. Huub Dijstelbloem (WRR) en Rob Hagendijk (UvA).

Het gezag van wetenschappelijke kennis staat tegenwoordig ter discussie. Wat zijn daar de oorzaken voor? Is het een optelsom van incidenten? Speelt er een vertrouwenscrisis onder het publiek?

In de bundel worden vraagstukken onder de loep genomen, zoals de omstreden vaccinatiecampagnes, de onzekerheden in klimaatrapporten, forensisch bewijs, economische experts die de financiële crisis niet zagen aankomen en de chaos in de voorlichting over voedsel. Hoe verlopen dergelijke conflicten en wat is de rol daarin van wetenschappelijke experts?