Welke toekomst heeft de politieke islam?

De WRR lecture 2004 is dit jaar gehouden door Graham E. Fuller, auteur van The Future of Political Islam en onafhankelijk adviseur voor mondiale moslimvraagstukken en Marcel Kurpershoek, ambassadeur voor Nederland in Pakistan en auteur van diverse boeken over Arabische literatuur en politiek.

Portretfoto van Graham E. Fuller

Zij zijn beiden nader ingegaan op de vraag hoe we de opkomst moeten interpreteren van politieke bewegingen die de Islam als inspiratiebron hebben. Vertegenwoordigen deze de laatste broedplaatsen van cultureel en politiek verzet tegen globalisering en individualisering? Zijn het vertolkers van de zoveelste, op nostalgie gebaseerde tijdelijke Islamitische bloeiperiode? Of schuilt in deze bewegingen een nieuwe synthese van de Islam met de hedendaagse samenleving? 

De WRR lecture vond plaats op donderdag 9 december 2004.