24 januari WRR-lecture 2019 'Emotions in Politics & Policy'

Let op: deze activiteit heeft al plaatsgevonden

Activiteitendata

  • Datum
  • Tijd -
  • Locatie Nieuwe Kerk Den Haag

Spui 175

2511 BM Den Haag

Op donderdag 24 januari 2019 vindt de WRR-lecture plaats in de Nieuwe Kerk in Den Haag. De keynote speaker is Ute Frevert, wetenschappelijk lid  van het Max Planck Institute en mede-directeur van het Max Planck Institute for Human Development te Berlijn. Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, geeft vervolgens haar eigen reflectie op het thema.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©WRR / WRR

Emotions in Politics & Policy

De keynote speaker is Ute Frevert, wetenschappelijk lid  van het Max Planck Institute en mede-directeur van het Max Planck Institute for Human Development te Berlijn. Zij was eerder werkzaam als hoogleraar Duitse geschiedenis  bij Yale University in de Verenigden Staten. Vanuit haar achtergrond als wetenschapper en huidige positie als directeur van het Center for the History of Emotions bij het Max Planck Institute for Human Developmen, zal zij reflecteren op de rol van emoties in de politiek. Deze thematiek speelt een prominente rol in haar nieuwste boek Die Politik der Demütigung. Schauplätze von Macht und Ohnmacht. Een Engelse bewerking van dit boek komt in het voorjaar van 2019 uit. 

Naar aanleiding van de lezing van Ute Frevert zal de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Kajsa Ollongren, een eigen reactie uitspreken over het thema 'emoties in politiek en beleid'.

Emotional politics

In haar lezing, Emotional politics , zal Frevert de rol van emoties in de democratische politiek bespreken. En hoe deze zich sinds het einde van de achttiende en vroege negentiende eeuw in Europa hebben ontwikkeld. Vervolgens onderzoekt zij het werk dat emoties doen vanuit het perspectief van zowel politici als burgers. Het gaat dan over hedendaagse zaken die nauw verbonden zijn met de triomf van de neoliberale politiek sinds de jaren tachtig. Maar ook met de opkomst van het rechtse en vermoedelijk linkse populisme in recentere jaren. Ten slotte bepleit ze de stelling dat we momenteel een verschuiving kunnen waarnemen van de "emotionalisering van de politiek" naar de "politisering van emoties".

Registratie

Als u de lecture wilt bijwonen, kunt u zich registreren tot 16 januari 2019 a.s. via deze link. Na aanmelding, ontvangt u op een later tijdstip aanvullende informatie en het volledige programma.

Jaarlijkse lezing

De lecture is een jaarlijks initiatief van de WRR, waarin internationaal gerenommeerde wetenschappers uitgenodigd zijn om hun standpunten over een actueel onderwerp te presenteren op het vlak van wetenschap en beleid.